Een echte meester in het schoonheidsspecialisten vak!

Schoonheidsspecialiste Haarlem

 

 

Het vak van schoonheidsspecialist bestaat al sinds de oudheid en vele culturen hadden hun eigen schoonheidspraktijken. Het woord "cosmetoloog" komt van het Griekse woord kosme – dat wassen of schoonmaken betekent en het Latijnse woord strator – dat degene betekent die iets op een fijne of voortreffelijke manier presenteert. Ditzelfde concept is wat u kunt verwachten van elke meester in dit vak – of het nu een Haarlemse dame of een Duitse heer is! Als u in Haarlem woont of iemand kent die in Haarlem woont, dan heeft u wellicht gehoord van een kunstenares die Geertje Dircx heet. Zij stond bekend als de 'schoonheidsspecialiste' van Haarlem, wat gezien haar expertise best een toepasselijke bijnaam is!  Schoonheidsspecialiste Haarlem is een geweldige plek om je te laten ontspannen en je zelfvertrouwen op te krikken. Vandaag nemen we een kijkje in het fascinerende verhaal van deze geweldige vrouw en ontdekken we hoe ze erin slaagde zo'n meester in haar vak te worden – terwijl ze zelf nauwelijks kon lezen en schrijven!

Waar komt het woord "Schoonheid" vandaan?

Het Engelse woord "beauty" komt van een Latijns woord dat "bellus" heet. Dit woord betekent ook "goed" en "mooi". Het is misschien een verrassing, maar het woord "schoonheid" zelf is nog niet zo oud! In de oude Griekse taal betekende het woord "kalos" "mooi", maar pas tijdens de Italiaanse renaissance rond het jaar 1300 ontstond de Engelse versie van het woord "beauty".

In de 17e eeuw, toen de Nederlanders heel Nederland overnamen, zouden zij degenen zijn geweest die het woord "kwaliteit" introduceerden als vervanging voor "schoonheid" in hun taal. Dit kwam in de 18e eeuw langzaam in het gewone spraakgebruik terecht en met de komst van de industriële revolutie kwam het woord "schoonheid" weer terug in het gewone spraakgebruik.

Een kapperscursus

Een kapperscursus was slechts een van de vele levensvaardigheden die Geertje Dircx leerde beheersen. Ze leerde met mensenhaar werken en het in model brengen, en begon haar leertijd op 14-jarige leeftijd. Op 15-jarige leeftijd volgde ze haar kappersopleiding aan de Haarlemse Centrale School. Toen ze 18 jaar oud was, vertelde haar leraar haar dat ze een goede kapster was, en ze zou waarschijnlijk verder zijn gegaan met haar carrière als er niet 2 dingen waren geweest. Ten eerste werd haar belangstelling voor cosmetologie gewekt door een bezoek aan een salon in Haarlem, waar ze de kapster aan het werk zag, die niet alleen het haar van haar klanten knipte en stylede, maar ook andere schoonheidsbehandelingen uitvoerde, zoals het scheren, scheren en plastificeren van gezicht en handen. Ten tweede werd haar belangstelling voor cosmetologie aangewakkerd, niet door een liefde voor mode, maar door het verlangen om een fatsoenlijke boterham te verdienen door mensen te helpen die op zoek zijn naar een mooier uiterlijk.

De Hollandse Meesters van Haarlem: hoe nu verder?

Wat kunnen we uit dit alles concluderen? Allereerst kunnen we concluderen dat het beroep van schoonheidsspecialist een lange geschiedenis heeft en altijd deel heeft uitgemaakt van de cultuur en de samenleving. Het lijkt goed samen te gaan met het vrouw-zijn, aangezien vrouwen door de geschiedenis heen degenen zijn geweest die ervoor zorgden dat hun volk er mooi uitzag en zich mooi voelde. Maar wat zegt dat over mannen, die ook hun brood verdienen met het helpen van vrouwen om zich mooi te voelen? Misschien moeten we de geschiedenis van het kappersvak onderzoeken en een nieuwe Hollandse Meesters van Haarlem maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *